Wanneer:

Datum: vrijdag 9 februari 2018 - zondag 11 februari 2018
Gehele Dag


De eerste (Ardennen) Studie-Kamp van stichting Dawah-Groep, te vergelijken met de geboorte van je eerste kind. Iets speciaals en groots. Daar waar de kamp ging over de omgang met meningsverschillen waren we alle 55 eensgezind over de voldoening die deze 3-Daagse samenkomst met zich meebracht.

Waar moeten we beginnen? Zullen we beginnen met de busreis? Over de gezelligheid ervan? Over de flashback-gevoel naar onze basisschooltijd waarin we schoolreisjes maakten? Of zullen we het hebben over de aankomst en de prachtige accommodatie? Misschien is het een idee om het over de lessen te hebben? Immers het is een studie-kamp. Of de vele leerstellingen die daar gedeeld zijn door Sheikh Ilyaas (Imam van de as-Soennah moskee) en Ustaad Ismail (Imam Moskee Quba)? Wat ook een idee is, is om het over de reminders van Ustaad Aboe Tariq en Ustaad Mohammed Koraichi te hebben. De nederigheid die beide heren bezitten, is het schrijven van een boek waardig. En als al deze ideeën niet voldoende zijn kunnen we het hebben over de gezamenlijk verrichte gebeden geleid door si Ismail Aittakassit.

Misschien kan het zijn dat jullie zoiets hebben van “we willen het meer over de zaken hebben die niet zozeer met de lessen te maken hadden”. Laten we in dat geval praten over de ontspanningsgehalte van de Studie-Kamp. We kunnen namelijk het een en ander vertellen over de heerlijke 40 graden Jacuzzi’s of over de sauna’s. En dat we een afspraak maakten dat niemand langer dan 30 min erin blijft en er uiteindelijk broeders waren die er naar 4/5 uur nog steeds in vertoefden. Logisch. Niemand wil eruit. En niemand wil stoppen met eten. Want eten is fijn. Vooral als dat gebeurt door het geweldige keuken-team van afgelopen weekend. Laten we dus spreken over de 3-gangen menu’s die geserveerd zijn. Of over de traditionele thamarakt (baajsar) gemaakt door een van onze moeders. En de Barbecue dan? Waarbij broeders tekeer gingen alsof ze nooit eerder een mals stukje vlees hadden gezien? Nee daar gaan we het niet over hebben. De afscheid misschien? Waarbij de emoties hoog opliepen en er wederom overeenstemming was om nog een aantal dagen langer te blijven? En er bijna overeenstemming was om er voor goed te wonen? Immers we hadden een nieuwe familie.

Nee. We gaan het hier niet over hebben. We gaan het hebben over de kers op de taart. Het mooiste gedeelte van de kamp. Het moment dat de remmen niet meer werden ingedrukt. Zaterdag avond 10 Februari in de Ardennen gebeurde hetgeen wij hoopten dat er zou gebeuren. Dit keer gingen niet de imams praten. Ook professionals als socioloog Illias Haddoui en Ustaad Abdelwahid gingen niet aan het woord. Diegenen die gingen praten dat was het gewone volk. Iedereen ging los en liet zijn emoties de vrije loop. Iedereen vertelde over de issues, en drempels die hij tegen kwam in zijn keuze een succesvolle moslim te zijn in Nederland. Iedereen luchtte zijn hart met hetgeen hij gevuld zat aan problemen, contradicties en chaos. En er was consensus: wij willen door bekwame imams begeleid, opgeleid en bevrijd worden. En dit beste mensen, dit was uniek in een ieders ogen. Wat ons betreft gaan we hier op korte en bekwame manier op verder bouwen.

Onze dank is groot. De kamp heeft de stichting financieel het een en ander gekost maar geloof ons, het was elke euro-cent waard!Waar:

Kaart wordt geladen...